Nakhchyvan
Een voorbeeld van de combinatie van 11- en 13-puntige sterren vind je op een wandpaneel van het Mu'Mine mausoleum in Nakhchyvan (Azerbeidzjan 1186-87). Net zoals bij 10- en 11-puntige veelhoeken liggen de stralen niet mooi in elkaars verlengde. Je zou het niet eens in je hoofd krijgen om ze te combineren, maar eigenlijk passen regelmatige 11- en 13-hoeken verrassend goed aan elkaar al liggen sommige stralen niet in elkaars verlengde. Dat geeft geen problemen bij het creëren van sterren. Alleen zullen de vijfhoeken rond de veelhoeken niet gelijk zijn.
Dat lijkt storend bij het nauwkeurig analyseren of opbouwen van de patronen, maar valt niet eens op bij het bekijken van het afgewerkte patroon. Volg stapsgewijze de opbouw van het patroon, zoals het beschreven wordt door Jay Bonner in zijn boek Islamic Geometric Patterns (zie referenties achteraan in dit boek).
Het verbreden van het lijnpatroon tot een patroon van overlappende linten en het tonen van de onderliggende 11- een 13-hoeken in blauwe geglazuurde keramische strips richt de aandacht volop op een regelmatig patroon van sterren, zodat het knutselwerk met onregelmatige vijfhoeken de indruk van evenwicht en harmonie niet verstoort.
Het mausoleum in Nakhchyvan werd 10 jaar eerder gebouwd dan de Gonbad-e Kabud in Maragah en een 100-tal jaar na de torens van Kharraqan. Zetten we ze op een rijtje dan krijgen we:
- westelijke toren van Kharraqan (1068)
- oostelijke toren van Kharraqan (1093)
- Gonbad-e Sork (1148)
- Mu'Mine mausoleum van Nakhchyvan (1186-87)
- Gonbad-e Kabud (1197)