I si no es complís la 1ra llei de la reflexió?
L'objectiu d'aquesta fitxa és fer un exercici de reflexió, imaginació i un repte matemàtic. Es planteja la següent situació. D'acord amb l'òptica geomètrica, hi ha dues lleis de la reflexió, i diuen tal com segueix:
Primera llei de la reflexió: El raig incident, el raig reflectit i la normal es troben en el mateix pla.
Segona llei de la reflexió: L'angle d'incidència, format pel raig incident i la normal a la superfície reflectant, és igual a l'angle de reflexió, format pel raig reflectit i la normal ja mencionada.
És molt habitual que no se li doni la importància que es mereix a la primera llei, també anomenada llei de conservació del pla d'incidència. Així doncs, mitjançant aquesta activitat es pretèn veure com de necessària és aquesta llei. Imaginem un món on tan sols se satisfés que en medis homogenis i isòtrops la llum es propaga en línia recta i es verifica que l'angle d'incidència és igual a l'angle de reflexió.
Si en aquestes condicions es té un raig que parteix d'A, es reflecteix en una superfície, i arriba a B, es podria determinar quina és la trajectòria del raig? Es té un conjunt finit de possibilitats?