Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Ders

5E MODELİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ PİSAGOR TEOREMİ

1) GİRİŞ (ENTER)

Giriş kısmında öğrencilerin ilgilerini çekmek için konuyla ilgili rivayetler anlatılabilir. Örneğin: Kaynaklarda Pisagor’un eşinin adının “Theano” olduğu aktarılmaktadır. Pisagor Okulu’nu yönetmiş bir kadın filozof olan Krotonlu Theano’nun Pisagor’un öğrencisi olduğu da rivayet edilmektedir. Kaynaklarda Pisagor’un eşinin adının “Hipotenüs” olduğuna dair herhangi bir atfa rastlanamamaktadır. Hipotenüs terimi, “alt” anlamına gelen “hypo” sözcüğü ile “germek, yayılmak” eylemini tanımlayan “teinein” sözcüğüyle birleşmesi neticesinde oluşmuş olup, “altına germek” ve “alt gergi” anlamını taşımaktadır.

2) KEŞFETME (EXPLORE)

Bu aşamada öğrencilere  verilir ve öğrencilerin bu problem durumuyla nasıl çözüm üreteceği gözlemlenir. Öğrenci bu aşamada en etkin katılımlı halini sergiler.

3) AÇIKLAMA (EXPLAIN)

Bu aşamada öğretmen belirtilen kazanımlara yönelik açıklamarı yapar. 
[color=#a64d79][size=150]Pisagor teoremi:
[/size][/color][size=150][size=100]Bacaklar (3 ve 4) iki karenin alanlarının toplamı, karenin hipotenüs (5) üzerindeki alanına eşittir.[/size][/size]
Pisagor teoremi: Bacaklar (3 ve 4) iki karenin alanlarının toplamı, karenin hipotenüs (5) üzerindeki alanına eşittir.

4) DERİNLEŞTİRME (ELABORATE)

Bu aşamada öğrencilere önceki aşamalarda öğrendiklerinin pekişmesi sağlanır.
Toolbar ImageBir a sürgüsü için Min: 1 Max: 10 Artış: 1 seçilir. Toolbar ImageBir b sürgüsü için Min: 1 Max: 10 Artış: 1 seçilir. Toolbar Image Bir a sürgüsüne bağlı bir doğru parçası çizilir. Toolbar Image AB doğru parçasına dik doğru çizilir. Toolbar Image Bir b sürgüsüne bağlı yarıçapı verilen çember çizilir. Toolbar Image Dik doğru ile çember kesiştirilir (C noktası). Çember ve dik doğru gereksiz kalacağı için gizlenir. Toolbar Image ABC ile bir üçgen elde edilir. Toolbar ImageSırasıyla AB, BC, AC kenarlarına düzgün çokgenler yapılır. Çokgenlerinizin kaç kenarlı olacağını siz seçebilirsiniz. (ör: beşgen, kare, altıgen..vb) Toolbar Image Seçtiğiniz şekillerin alanları yazacaktır. (Ben göstermiştim ama buraya yüklenince gözükmemeye başladı.) Toolbar Image Seçtiğiniz kenarların uzunluklarını bulabilirsiniz. Toolbar ImageSeçtiğiniz ögeleri işaret kutusu ile gösterebilirsiniz veya gizleyebilirsiniz. Öğrencilerden bunu altıgen ile yapmasını isteyebilirsiniz.

5) DEĞERLENDİRME (EVALUATE)

Bu aşamada kavramların kontrolü ve hedeflenen kazanımların değerlendirilmesi amacıyla çalışma sorusu hazırlanır.



Yukarıdaki şekilde ? işareti ile gösterilen kenarın uzunluğu kaçtır?

Tüm uygun cevapları seçin
  • A
  • B
  • C
  • D
Cevabımı kontrol et (3)