Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

GeoGebra interaktive bøker – utvikle og dele kreativt materiale

Temaet her er å dele kreativt digitalt materiale utviklet av lærere og elever.
[size=100]Bilde av: Branko Andjic[/size]
Bilde av: Branko Andjic

Sammendrag: Lærebøkene og andre digitale undervisnings- og læringsverktøy som brukes på skoler i de fleste europeiske land er utviklet etter prinsippene for universell utforming. De grunnleggende prinsippene for universell utforming er rettferdig bruk, fleksibilitet i bruk, enkel og intuitiv bruk, merkbar informasjon, toleranse for feil, lav fysisk anstrengelse og størrelse og rom for tilnærming og bruk. Denne designstilen oppmuntrer til deltakelse av alle mennesker i alle aspekter av livet og potensialet for rettferdig tilgang til utdanning for alle barn, elever, studenter og voksne uavhengig av mangfoldet de kan har med seg. Tatt i betraktning at mangfoldet av elever i klasserommet svært ofte er stort når det gjelder elevenes evner, interesser og lignende egenskaper vil det ofte være behov for lærere å utvikle kunnskap om materiellet brukt for læring og som er i tråd med elevenes egenskaper og lærdommen lærerne gir. Lærere møter ofte hindringer i å dele ulike typer utviklet materiale som tekst, video, lyd eller animert materiell til undervisning.  Dette eksemplet vil gi lærere informasjon om å utvikle GeoGebra interaktive bøker og integrere forskjellig undervisning i læremateriellet (video, animasjoner, tekst og så videre) i boken. Nøkkelord: GeoGebra, interaktiv lærebok, digitalt læremateriell, utvikling av læremateriell. Ressurslisten: GeoGebra-konto, GeoGebra-applikasjon, utviklet digitalt undervisningsmateriell.

Bakgrunnen og viktigheten av temaet

Nåtidens utdanning er ofte fundert i tanker om konstruktivistisk læring. Dette betyr at undervisning og læring i størst mulig grad skal tilpasses den enkelte elevs egenskaper, forkunnskaper og erfaring (Anđić et al. 2021).  Tatt i betraktning at konvensjonelt undervisningsmateriell som lærebøker, animasjoner og videoer er beregnet på et stort antall elever, betyr det at de knapt kan tilpasses individuelle elevers egenskaper. De er mer tilpasset karakteristikken til elevgrupper. Lærere er i en posisjon der de kan utvikle materiell for undervisning og læring tilpasset elevene, målene for undervisning og miljøet. Utviklingen av digitale pedagogiske teknologier plasserer lærere i en posisjon som tilsvarer utviklere, med ulikt materiell for undervisning og læring, som kan være i form av tekst, video, animasjon, AR, VR eller digitale 3D-modeller. Materiell til utdanning laget i et raskt skiftende digitalt miljø gir læreren utfordringer på veien til å dele materialet med elever, kolleger eller målgrupper (Lavicza et al. 2022; Alvino et al. 2009).   GeoGebra, som en global plattform for læring med over 100 millioner brukere over hele verden tilbyr lærere muligheten til å utvikle, dele og bruke interaktive digitale bøker der de kan integrere annet undervisningsmateriell (tekst, video, lyd, animasjon, AR, VR, digitale 3D-modeller …).

Beskrivelse av aktiviteten

I et mål om å kunne utvikle GeoGebra interaktive bøker bør lærere ha sin egen GeoGebra-profil i organisasjonen. For å opprette en GeoGebra-konto bør lærere besøke GeoGebra -nettsiden. Detaljert forklaring er tilgjengelig i denne videoen.  Etter vellykket opprettelse av GeoGebra-konto er alle krav til utvikling av GeoGebra interaktive bøker oppfylt. I neste trinn bør lærere besøke profilen sin på GeoGebra ved å klikke på profilikonet, figur1.

[size=100]Figur 1. Første steg i utviklingen av GeoGebra interaktive bøker. Bilde av: Branko Andjic[/size]
Figur 1. Første steg i utviklingen av GeoGebra interaktive bøker. Bilde av: Branko Andjic
I neste trinn skal lærerne velge knappen "Opprett" og deretter "Bok", figur 2.
[size=100]Figur 2: Valg av bok som mulighet for opprettelse i GeoGebra.
Bilde av: Branko Andjic[/size]
Figur 2: Valg av bok som mulighet for opprettelse i GeoGebra. Bilde av: Branko Andjic

Etter det vil lærerne få et arbeidsområde for bøker der de må definere: Boktittel og Språk, Gi en kort beskrivelse av boken, alder på målgruppe og tagger. På dette punktet bør lærere også bestemme hvordan de vil dele bøkene sine. Det er flere muligheter for deling: privat – boken er kun synlig for læreren som forbereder boken; del med en lenke - bare brukere som har lenken kan se denne boken; offentlig - andre brukere kan finne og se boken, figur 3.

[size=100]Figur 3: Arbeidsplass for å definere kjennetegn av boken.
Bilde av: Branko Andjic[/size]
Figur 3: Arbeidsplass for å definere kjennetegn av boken. Bilde av: Branko Andjic
Det neste trinnet er at lærere kan utvikle flere kapitler i boken sin og gi dem tittel, figur 4.
[size=100]Figur 4: Definere kapittelet i GeoGebra.
Bilde av: Branko Andjic[/size]
Figur 4: Definere kapittelet i GeoGebra. Bilde av: Branko Andjic

I boken kan lærere inkludere notatene sine eller andres notater for hvert kapittel. Når lærere vil legge til eksisterende aktiviteter kan de skrive inn navnet i søkefeltet (figur 5) og når de vil legge til en ny aktivitet skal de velge knappen for ny aktivitet, figur 5. Hvis lærere velger nye aktiviteter som et tilleggsalternativ kan de legge til annet digitalt materiale som video, pdf, nettlenker og lignende.

[size=100]Figur 5: Legge til material-aktivitetene i GeoGebra-boken.
Bilde av: Branko Andjic[/size]
Figur 5: Legge til material-aktivitetene i GeoGebra-boken. Bilde av: Branko Andjic
Det samme prinsippet kan lærere bruke for å legge til flere kapitler og aktiviteter i bøkene sine.

Løsning på aktiviteten

Opprettelsen og publiseringen av interaktive GeoGebra-bøker vil hjelpe lærere med å dele digitalt materiell for læring og undervisning med elevene. Lærere kan promotere elevenes arbeid også i denne typen bøker, legge til lekser for elever, lage quiz-spørsmål og lignende.

Forbedring av Aktiviteten

Med mål om å forbedre elevenes digitale ferdigheter kan lærere gi dem i oppdrag å gjøre lekser i et digitalt miljø for læring og fremme de beste elevenes arbeid i GeoGebra interaktive bøker. Denne forfremmelsen kan bidra til elevens motivasjon for å delta i aktiviteter for læring.

Kunnskapstesten

Hva er de grunnleggende prinsippene for universell utforming som lærebøker og digitale undervisningsverktøy er basert på i europeiske skoler?

Marca todas las que correspondan
  • A
  • B
  • C
Revisa tu respuesta (3)

Hva er det som ikke er mulig å integrere GeoGebra i GeoGebra-boken?

Marca todas las que correspondan
  • A
  • B
  • C
Revisa tu respuesta (3)

Hva er ikke noen av hindringene som lærere møter når de deler ulike typer utviklet materiale som tekst, video, lyd eller animert undervisningsmateriell?

Marca todas las que correspondan
  • A
  • B
  • C
Revisa tu respuesta (3)

For elever med spesielle behov

Elever med lærevansker og/eller lave kognitive evner bør bli kjent med roboten individuelt før de utfører aktiviteter med en gruppe – dette vil hjelpe dem å forstå oppgaven bedre og lykkes i fellesaktiviteter.

Alternativ aktivitet

Gjennomføring av denne pedagogiske aktiviteten krever bruk av nettbrett eller mobiltelefoner som det er mulig å installere GeoGebra AR-applikasjonen på, samt internett. Dersom skolen ikke har mulighet til å bruke denne teknologien kan lærere utarbeide sitt digitale materiale i form av en pdf og dele det senere når forholdene bedrer seg i form av en interaktiv GeoGebra-bok.

Gjennomføring av en Workshop

Denne workshopen støtter fremtidige og aktive lærere med å utvikle sine digitale ferdigheter, og ved å gjøre det kan lærere dele sitt digitale læremateriell med elever, kolleger og likemenn(kvinner), lærere eller elever eller lignende målgrupper.

Referanser

  • Cvjetićanin, S., Lavicza, Z., Maričić, M., Novović, T., & Stešević, D. (2021). Mobile and printed dichotomous keys in constructivist learning of biology in primary school. Research in Science & Technological Education, 39(4), 393-420. https://doi.org/10.1080/02635143.2020.1763290
  • Lavicza, Z., Weinhandl, R., Prodromou, T., Anđić, B., Lieban, D., Hohenwarter, M., ... & Diego-Mantecón, J. M. (2022). Developing and Evaluating Educational Innovations for STEAM Education in Rapidly Changing Digital Technology Environments. Sustainability, 14(12), 7237. https://doi.org/10.3390/su14127237
  • Alvino, S., Bocconi, S., Boytchev, P., Earp, J., & Sarti, L. (2009). Sharing digital resources in teacher education: an ontology-based approach. http://hdl.handle.net/10506/249

Opprettet av

Branko Andjic - Johannes Kepler Universität Linz