Dik Prizmalar Ders Planı
DİK PRİZMALAR
Ders: Matematik
Sınıf: 8
Süre: 40+40 dk
Teknolojik donanım: Akıllı tahta öğrenciler için tablet
Konu : Dik prizmalar
Öğrenme Çıktıları:
- Bu dersin sonunda öğrenciler:
- Dik prizmaları tanır
- Dik prizmaların temel özelliklerini,elemanlarını belirler.
- Küpün 8 köşesi,6 yüzeyi, 12 ayrıtı olduğunu belirler.
- Kare prizmanın 8 köşe,6 yüzey,12 ayrıtı olduğunu belirler.
- Dikdörtgenler prizmasının 8 köşe, 6 yüzey,12 ayrıttan oluştuğunu belirler.
- Üçgen prizmanın 6 köşe,5 yüzey ,9 ayrıtı olduğunu ve alt taban ve üst tabanının birbirine eş üçgensel bölgeler olduğunu belirler.
- Düzgün altıgen dik prizmanın 12 köşe ,8 yan yüzey ve 18 ayrıtı olduğunu, alt ve üst yüzlerinin düzgün altıgen prizma olduğunu belirler.
- Öğrenme çıktılarını başarmak için öğrencilerin görsel olarak 3 boyutlu cisimlerin nasıl oluştuğunu,açılımlarını incelemesi gerekmektedir.
- Değerlendirme için dersin sonunda konuya ilişkin bir küçük test uygulaması yapılacaktır.
- Ders esnasında da öğrencilere cisimlerin özelliklerini soru-cevap yöntemi ile keşfettirilecektir.
- Gösterip yaptırma,hazırlanan etkileşimli çalışma sayfası ile buluş yolu ile öğrenme, soru cevap ve grup çalışması yapılacaktır.
- Öğretim stratejilerini kullanabilmek için akıllı tahta, öğrencilerin tabletleri ve internete ihtiyaç duyulmaktadır.Öğrencilerin tamamına yakını tableti ile gelecektir.Tabletlerin şarjı bitmemesi için tedbirli gelmeleri konusunda öğrenciler uyarılacaktır.Yine de problem olursa üçlü priz kullanılabilir.Ya da grup şeklinde çalışmaya devam edilebilir.
- Öğrencilerin programı kullanmadan incelemeleri amacıyla birkaç gün önceden programı indirmeleri istenecektir.Programı kullanma konusunda büyük zorluklar yaşamayacakları öngörülmektedir.
- Özellikle üç boyutlu cisimler konusunda materyal kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.Her ders sınıftaki öğrenci sayısı kadar küçük materyaller ya da bütün öğrencilerin göreceği boyutta büyük materyallerin kullanımı oldukça zordur.Ayrıca özellikle dik prizmaların açılıp kapanmasını rahatlıkla gözlemleyebilmeleri açısından etkileşimli çalışma sayfalarının oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.Ancak öğrencilerin sadece gözlem yapmaları yeterli değildir.Dersesnasında önemli noktaları yazmaları da istenecektir.
- Ders esnasında teknolojiyi yeterince kullanabilmek için öğrencilerin herhangi bir ön bilgiye ihtiyaçları yoktur. Sadece Geogebra kullanımına ilişkin bazı detaylar olabilir.Bunu sağlamak için de önceden programı tabletlerine indirmeleri ve programı incelemeleri istenecektir.
- Teknoloji kaynaklarının iyi çalıştığından emin olmak için önce öğretmen kendisi uygulamalı,eksikleri düzeltmeli, daha sonra uygun koşullar varsa birkaç öğrenciye uygulamalı daha sonra sınıf ortamına geçmelidir.