Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Ders

GEOMETRİ VE ÖLÇME ÖĞRENME ALANI

DOĞRULAR VE AÇILAR ALT ÖĞRENME ALANI

DERSİN ADI : Matematik SINIF : 7.sınıf ÜNİTENİN ADI / NO : Çember ve Daire / 5.ünite KAZANIM : M.7.3.3.1. Çemberde merkez açıları, gördüğü yayları ve açı ölçüleri arasındaki ilişkileri belirler. BİLİMSEL SÜREÇ BASAMAKLARI : - Merkez açı , gördüğü yayları ve açı ölçüleri arasındaki ilişkileri hakkında fikirlerini belirtir. - Materyal ,araç gereçleri etkin bir şekilde kullanır. -Kullandığı kaynaklardan yola çıkarak hipotez oluşturur ve ilk söylediği düşüncesi ile örtüşüp örtüşmediğini belirler. - Elde ettiği bilgileri ve çıkarımların sonuçlarını sözlü, yazılı veya görsel malzeme kullanarak uygun şekillerde sunar. ÜNİTE KAVRAMLARI VE SEMBOLLERİ : çember, merkez açı, yay ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Sunuş yolu , buluş yolu , soru- cevap , problem çözme, bilgisayar destekli öğretim KULLANILAN ARAÇ GEREÇ VE KAYNAKLAR : Kaynak kitaplar , geogebra , resimler , eba
1.GİRİŞ Öğretmen, öğrencilere selam verdikten sonra günlerinin nasıl geçtiğini sorar. Bu sohbetin ardından dikkati çekme bölümüne geçilir. DİKKATİ ÇEKME : Öğrencilere kendilerinin hareket ettirebileceği saat modeli gösterilir. Akrep ve yelkovan arasındaki açının büyüklüğü ile belirttikleri sayıların uzaklığı arasında bir ilişki var mıdır varsa nasıl bir ilişki vardır diye sorulur. Cevaplar alındıktan sonra teşekkür edilip cevaplarını unutmamalarını dersin sonunda öğrendikleriyle karşılaştırma yapacakları söylenir.
GÜDÜLEME : Çemberdeki merkez açı ile bu açıları gören yayın arasındaki ilişkinin bilinmesi günlük hayatta kolaylıkla ölçemeyeceğimiz durumların kesin olarak bilinmesini sağlar makine sanayisi gibi alanlarda makinelerin iç aletlerinde kullanılır ayrıca sınavda sorulan soruların kısa sürede cevaplanmasını sağlar. GÖZDEN GEÇİRME : Öğrenciler hedeften haberdar edilerek kazanımlardan bahsedilir.
2.KEŞFETME Öğrencilere iki doğru parçasının oluşturduğu açıların bu doğrular üzerindeki her noktada eşit olduğu bilgisi hatırlatılmak amacıyla bi soru sorulur. SORU : A noktasından koşmaya başlayan Ahmet amca , Ayşe , Hasan , Hüseyin , Furkan amca ve Ali şekildeki konumlara gelmektedir. Ahmet amca Ayşe ile yaptığı açının Hüseyin ve Ali ile yaptığı açıya eşit olduğunu söyler ama Hasan hayır eşit değildir nasıl eşit olur Hüseyin ile Alinin yaptığı açı daha geniştir ve benim de Furkan amcayla yaptığım açı da Hüseyin ve Alinin yaptığı açıdan daha geniştir der . Ayşe ise açının ölçüsünün başlangıç noktasının aynı olmasıyla ilgili olduğunu söyler. Ali bu soruyu bizim sınıfımıza sormak istemiştir. Sizce açılar eşit midir eşitse neden eşittir, eşit değilse neden eşit değildir? Sınfta tartışma ortamı yaratılır açıların eşit olduğu hatırlatılır ve keşfettirilir.
Öğrencilerin keşfetmesinden sonra CAD açısının ölçüsü ve JAL açısının ölçüsü görünür yapılır. Her öğrenci doğru parçalarını oynatarak açıların nasıl değiştiğini ve 3 açının da eşit olduğunu görür.
SORU: Furkan amca ve Hasan bulundukları noktadan A noktasına 5 cm uzaklıkta olacak şekilde bir çember çizerek koşar. Yeni konumları aşağıdaki şekildeki gibidir. Furkan amca ve Hasan arasında DB yayı oluşmuştur. DB yayı ile merkezde oluşan Furkan amca ve Hasan arasındaki açı arasında ilişki var mıdır varsa nasıl bir ilişki vardır, nedeniyle açıklayınız. Öğrencilerden DB yayı ve merkezde oluşan açının eşit olduğunu söylemeleri ve başlangıç noktası aynı olan iki doğru parçasının oluşturduğu açının her noktada eşit olduğu ve böylelikle merkez açı ve gördüğü yay da eşittir diyebilmeleri beklenir. Böylelikle kazanım keşfettirilmiş ve öğrenciler üzerinde düşündürülmüş olur.
3.AÇIKLAMA Öğrenciler problemin nasıl çözüldüğünü, problemi nasıl formüle ettiğini, problemin çözüm yollarının neler olduğunu ve nasıl transfer ettiğini ortaya koyar. Önceki adımlarda ortaya koydukları çıkarımları kendi cümleleri ile ifade etmeleri ve sınıfta tartışmaları sağlanır. Öğrencilere gerekirse ipucu verilir ve dönütler verilir. Öğretmen en sonunda kendisi açıklar ve somutlaşmasının sağlanması için eba ve geogebradan yararlanır. Ebadan konuyla alakalı bir video izletilir ve aşağıdaki etkinliği tüm öğrencilerin yapması sağlanır.
4.DERİNLEŞTİRME  Öğrenci yeni bir problem durumuyla karşılaştırılır, öğrencilerin kavramsal anlama yetenekleri geliştirilir, öğrencilerin yeni deneyimlerle daha derinlemesine ve geniş anlama yeteneği geliştirilir. Son durumda Furkan amca ve Hasanın arasındaki uzaklığın nasıl bulunabileceği sorulur bugün öğrendiklerimizle bulunup bulunamayacağı sorulur, öğrenciler düşündürülür.Böylece bir sonraki kazanıma hazırlık yapılmış olur.
5.DEĞERLENDİRME Değerlendirme kısmını öğrenci ve öğretmen birlikte gerçekleştirir. Süreç yönelimlidir. Dersin özeti öğrencilerle birlikte yapılır doğru ifadeler pekiştirilir yanlış ifadeler için ipucu verilir, öğrencilere sorular yöneltilir ki öğrenip öğrenmedikleri belirlenir. Dersin başındaki dikkati çekme sorusu tekrar sorulur ve öğrencilere cevapları arasında nasıl bir fark olduğu sorulur böylelikle öz değerlendirme yaptırılır. Bir sonraki derste hangi konuyu öğreneceklerinden haberdar edilir ve çalışma kağıdı dağıtılarak ders bitirilir.