Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

Complexe getallen

Verken de constructie...

Complexe getallen definiëren

Je kunt een complex getal definiëren op twee manieren:
  • Selecteer de knop Toolbar Image Complex getal en klik in het tekenvenster.
  • typ als invoer 3 + 2i.
Opmerking: GeoGebra herkent het getal i als de imaginaire eenheid op voorwaarde dat de naam i eerder nog niet was toegekend aan een object (bv. een lijnstuk).

Rekenen met complexe getallen

Je kunt rekenen met complexe getallen op dezelfde manier als met reële getallen. Voor bestaande complexe getallen z_1 en z_2 kan je bewerkingen uitvoeren als
  • z_1 + z_2
  • z_1 * z_2
  • z_1^2

complexe getallen in goniometrische notatie

Je kunt een complex getal ook definiëren in goniometrische notatie.
  • Definieer z_5=2(cos (45°) + i sin(45°)) en z_6=1.5(cos (20°) + i sin(20°)). Als uitvoer verschijnen de complexe getallen in somnotatie.
  • Typ z_5 * z_6 in het invoerveld en creëer het product als het complex getal z_7.
  • Bereken de modulus en het argument van het product als abs(z_7) en arg(z_7). Vergelijk nu deze waarden met de complexe getallen z_5 en z_6 in goniometrische notatie.
Hoekeenheid: Klik je in de instellingen van het tekenvenster rechts op het onderste icoon, dan open je de tab Algebra. Hierin kan je de hoekeenheid kiezen: Graden, Radialen of Graden, minuten en seconden. Kies je voor Graden, dan volstaat de invoer '45' voor een hoek van 45°. Typ je echter 'pi' dan wordt met een hoek van 180° gewerkt. Omgekeerd, bij de hoekeenheid 'Radialen' kan je nog steeds met graden werken door 45° te typen. Tip: Typ voor dit poolrooster in de vakjes Afstand 1 voor r en /18 voor , zodat je veelvouden van 10° kunt aflezen op het rooster. Handig is ook om het rooster minstens magnetisch te maken of in de tab Rooster van de instellingen van het tekenvenster zelfs te kiezen voor vastmaken aan rooster.Rekenen in goniometrische notatie
  • Kies je in de instellingen van het tekenvenster voor een Poolrooster.
  • Toolbar Image Gebruik de knop complex getal om modulus en argument van complexe getallen te visualiseren in het rooster en de product- en machtregel te illustreren.
Opmerking: In de tab Algebra van een complex getal kan je kiezen voor cartesische coördinaten of poolcoördinaten. Let wel: Het punt in het vlak wordt dan niet langer beschouwd als een complex getal, maar als een punt en de rekenregels voor complexe getallen werken niet meer! Als truc kan je een punt gelijkstellen aan een complex getal en dit punt weergeven met poolcoördinaten. Zo kan je de veranderende poolcoördinaten volgen wanneer je het complex getal versleept.