Overzicht
het getal phi en mythe rond de gulden snede
De webpagina's met rechthoeken en spiralen op tempels, schilderijen of schelpen zijn niet te tellen. Het moet gezegd: de gulden snede is populair.
Voor Chris Impens, gepensioneerd professor wiskunde, is een getal. Hij blogt al jaren over het onderwerp en bundelde recent deze blogvlijt in de tekst Golden Maths & Myths die je vrij kunt downloaden. Toen ik die tekst ontdekte, contacteerde ik Chris meteen met het voornemen de wiskunde en de mythes uit die tekst in een GeoGebraboek te verwerken.
De tekst biedt een schat aan materiaal. Als een professor onderwijst hij over spiralen, als een chirurg filleert hij foute gulde snede claims.
Waar komt de term 'gulden snede' vandaan? Waar ligt de navel in de beroemde tekening van Leonardo da Vinci en hoe gulden zijn het Parthenon en de schelp van de Nautilus pompilius? Vanuit de tekst van Chris Impens, aanvullende info uit zijn blogs en andere teksten die ik online kon vinden, probeer ik u mee te nemen op een boeiende verkenningstocht. Blijft u hier en daar nog met een wiskundig hongertje zitten? Geen nood, lees dan zeker Golden Maths en Myths na. Hebben de achtergronden van het gulden snede verhaal u dan pas echt te pakken, dan kan ik u De ontstelling van Pythagoras aanbevelen van Albert van der Schoot. Het is de neerslag van zijn doctoraatsscriptie in een boek van 400 pagina's, dat ik pas zelf tweedehands op de kop kon tikken.
Het was mij een genot heel wat nieuwe dingen te leren via de nuchtere en tegelijk geëngageerde aanpak van Chris. Ik hoop dat ik u op mijn beurt kan meenemen in het verhaal van de gulden snede waarin eens te meer blijkt dat de 'Maths' niet eens saaier zijn dan de 'Myths'.
Note for interested English speakers: there's an English translation of this GeoGebrabook: Golden Maths and Myths