rekenblad: databestand - gegevens klaarzetten
werken met bestaande datasets
In het rekenblad van GeoGebra kan je door kopiëren en plakken gegevens van excel-bestanden invoeren.
In het tabelvenster van Suite kan je ook csv-bestanden invoeren. Deze gegevens kan je klaarzetten voor leerlingen:
- Wil je tijdens een gewone les je leerlingen laten werken met zulk gegevensbestand, dan kan je vooraf een gegevensbestand invoeren in het rekenblad (excel-gegevens kopiëren en plakken) of het tabelvenster (csv-bestand invoeren in tabelvenster) en van het bestand een les maken via Klaslokaal. Een voordeel van Klaslokaal is dat het werk van de leerlingen bewaard wordt in hun account.
- Wil je tijdens een toets of examen je leerlingen laten werken met zulk gegevensbestand, dan kan dat via Safe Exam Browser of binnen een Bookwidget waarin je linkt naar het werkblad waarin de lijst klaar staat in het algebravenster.
- Kopieer de waarden in een ecxel-bestand en plak ze in het rekenblad van Suite. Dat kan gewoon in de eerste cel van het rekenblad.
- In je statistische verwerking kan je refereren naar het celbereik. Je kan uiteraard ook zelf vanuit deze cellen een lijst creëren l1=A1 : E10.


beschrijvende maten en basisfrequentietabel
- Klik op de knop Meer achter l1 en selecteer Statistiek. GeoGebra toont nu de 5 getallensamenvatting in het algebravenster: (min, Q_1, Med, Q_3, max).
- Bepaal nog extra het gemiddelde als gemidd(l1) en de standaardafwijking als stafw(l1).
- Creëer een frequentietabel met het commando Frequentietabel(l2, l1).
histogram, boxplot en gemiddelde
- Klassengrenzen: Voor een lijst l1 creëer je een lijst met klassengrenzen met het commando Klassengrenzen(Lijst met gegevens, Startwaarde, Klassenbreedte). Voor de lijst l1 krijg je dus een lijst l2 met de invoer Klassengrenzen(l1, 0, 10).
- Creëer een histogram met het commando Histogram(l2, l1, false). Opmerkingen: Met parameter false zijn de hoogtes van de staven gelijk is aan de frequenties van de klassen. Meer over de parameteropties van het commando Histogram vind je in de handleiding.
- Creëer een boxplot met het commando Boxplot(-2, 1, l1).
- In het algebravenster lees je het gemiddelde af als f. Op het histogram toon je dit gemiddelde door een punt te creëren als (f, 0).