ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψηφιακό αντικείμενο στα ισοδύναμα κλασματα.
Α. Προβληματισμός: Διατύπωση του προβλήματος
Β. Φύλλο εργασίας
GEOGEBRA
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η
Την 1η πίτα τη χωρίστε την σε 2 μέρη. Την επόμενη πίτα χωρίστε την κατά σειρά σε 2πλάσια, 3πλάσια, 4πλάσια και 5πλάσια μέρη αντίστοιχα, σε σχέση με την πρώτη. Στην 1η πίτα σχηματίστε το ½. Στην επόμενη πειραματιστείτε και σχηματίστε κάθε φορά κλάσματα ίσης ποσότητας δηλαδή ισοδύναμα με το ½. Γράψτε τα κλάσματα που δημιουργήσατε: Για να επαληθεύσετε απλά τσεκάρετε την επιλογή μετάτρεψε σε ομώνυμα και κατεβάζουμε τον δρομέα της σύγκρισης.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η
Σχηματίστε το κλάσμα 2/3. Πειραματιστείτε έως ότου βρείτε σε πόσα ίσα μέρη θα το χωρίσουμε για να φτιάξουμε ένα ισοδύναμο κλάσμα ίσης ποσότητας με το πρώτο. Ποιο είναι αυτό το κλάσμα; Μπορώ να σχηματίσω και άλλα; Αν ναι ανέφερε μερικά; Συζητούμε και καταγράφουμε με ποιο τρόπο δημιουργούμε ισοδύναμα κλάσματα:
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η
Έπειτα σχηματίστε στην 1η πίτα τα 8/20. Στην επόμενη πειραματιστείτε και δημιουργείστε ισοδύναμα κλάσματα με μικρότερους όρους απ΄ το πρώτο, κάνετε δηλαδή απλοποίηση (εικ.4). Ποια είναι αυτά τα κλάσματα; Ποιο απ’ αυτά δεν απλοποιείται περισσότερο (ανάγωγο); Με ποιο τρόπο απλοποιούμε κλάσματα;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η
Κρίνετε ότι έχει χρηστική αξία η απλοποίηση κλασμάτων και γιατί; (Κατανοείται καλύτερα η ποσότητα του κλάσματος με την απλοποίηση; Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα συγκρίσεις;)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5η
Ο Σπύρος και ο Άρης είχαν από 10 Ευρώ. Όταν συναντήθηκαν, ο Σπύρος είπε ότι ξόδεψε τα 2/6 των χρημάτων του και ο Άρης τα 3/10 των χρημάτων του. Ποιος ξόδεψε περισσότερα;