Eşlik ve Benzerlik
GEOMETRİ VE ÖLÇME EŞLİK VE BENZERLİK ETKİNLİĞİ
BÖLÜM I Ders: MATEMATİK Sınıf:8.Sınıf Süre:2 ders saati (80 dk) Öğrenme Alanı: Geometri ve Ölçme Alt Öğrenme Alanı: Eşlik ve Benzerlik BÖLÜM II Çalışma Şekli: Bireysel Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Geogebra, Akıllı tahtaÖĞRENME–ÖĞRETME SÜRECİ
1)Öğretmen öğrencileri bilgisayar sınıfına götürür. Her öğrenciden bilgisayarlarını açmaları istenir ve öğretmen kendi bilgisayarını akıllı tahtada yansıtır. 2) Akıllı tahtadan daha önce hazırlanılmış olan aşağıdaki tablo açılır ve öğrencilerden öncelikle tabloyu inceleyip fikirlerini söylemeleri istenir.
3)Bu tabloyu öğrencilere göstermenin amacı öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyelerini öğrenmek hem de öğrencilerin diğer aşamaya geçmelerini sağlamaktır.
Öğrenciler tabloyu inceledikten sonra şekiller arasındaki benzerliği fark etmeleri beklenir.(benzerliği tam olarak söylemeseler bile şekillerin gittikçe büyüdüğünü görmeleri gerekir.)
4)Öğrencilerin kafasında konu hakkında bir şeyler oluştuktan sonra aşağıdaki geogebra materyali sınıfta yapılır.
5)Öğretmen daha önce hazırlamış olduğu materyali oluşum sırasına göre öğrencilere açıklayarak devam eder.
6)Öncelikle kenarlarının uzunlukları ve köşelerinin konumları rastgele olan bir ABC üçgeni çizer.
7)Girdi alanına bir "k" değerine bağlı oranlar girer. 0.1≤k≤10 olmak üzere seçilir.
8)ABC üçgeninin yanına ABC üçgeninin BC kenarının k kadar bir kenar çizilir. uzunluğun bir ucuna D bir ucuna da E noktaları konulur.
9)ABC üçgenindeki α açısı kadar bir açıyı yeni çizilen kenarın D noktasının ucunda çizilir.
10)ABC üçgeninin AB kenarının k katı kadar bir uzunluk daha önce çizilen BC kenarının k katı kadar olan DE kenarının D noktasının olduğu tarafa eklenir. Diğer ucuna da F noktası ismi verilir.
11)Oluşan şekilde EF noktaları birleştirilir ve EF kenarı elde edilir.
12) EF noktaları birleştirildikten sonra EDF üçgeni elde edilir.
13)EDF üçgeni elde edildikten sonra öğrencilere EDF üçgenini çizerken ABC üçgeninde neleri kullandığımızı sorulur. Öğrencilerden beklenilen 2 kenar ve 1 açı kullanılarak yapıldığını söylemeleridir.
14)Eğer öğrencilerden istenilen cevap gelmezse komutlar geriye doğru kapatılarak tekrardan yapılır. Tekrardan yapılırken öğrencilerin gerekli cevabı vermeleri için şu komutlara vurgu yapılır.
- BC kenarının k katı kadar bir doğru parçası çiz.
- α açısı kadar bir açı çiz.
- AB kenarının k katı kadar bir doğru parçası çiz.