Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

Takht-i Sulayman

In 1968 ontdekte een opgravingsploeg in Takht-i Sulayman, in het noorden van Iran, een 13de -eeuwse vierkante gipsen plaat, met daarop een ingegrift geometrisch patroon. Dat maakt de plaat het oudst gekende voorbeeld van een muqarnas ontwerp. In the muqarnas plate found at Takht-i Sulayman: a new interpreatation by Dold-Samplonius and Harmsen kan je meer lezen over de plaat en de interpretatie van het patroon. De constructie heeft een diagonale symmetrieas en in de rechterbovenhoek staat een grote, onregelmatige 8-hoek. Het gaat hier duidelijk over de projectie van een muqarnas gewelf.
Image
Op bovenstaande tekening kan je zien dat het ontwerp bestaat  uit vierkanten en ruiten, met gelijkhoekige rechte driehoeken langs de rand. Maar om een muqarnas op te bouwen, moet je een aantal figuren opsplitsen: een vierkant in een grote tweevoet en een kruik, een ruit in een amandel en kleine tweevoet. De interpretatie daarvan is niet eenduidig en verschillende auteurs maken ook verschillende interpretaties. Hieronder zie je die van Silvia Harmsen.
In haar dissertatie reconstrueert Silvia Harmsen de muqarnas met een 3D programma. In volgend applet zie je hoe vectoren leiden van de voet tot de top van het gewelf.
3D-reconstructie van het muqarnas gewelf door Sylvia Harmsen
3D-reconstructie van het muqarnas gewelf door Sylvia Harmsen