Robottitanssi
Aiheen tausta ja merkitys
TTehtävä on osa "Erasmus +" STEAM-UpGrade -projektia, jossa päivitetään valmistuvien ja työssä olevien opettajien digitaalisia taitoja käytännön STEAM-verkkokoulutus moduulilla. Ehdotus on suunnattu 3–5-vuotiaille esikoululaisille. Se on mukautettu sopivaksi varhaiskasvatusikäisten lasten kehitystasolle. Liike ja tanssi ovat kaksi erittäin tärkeää tekijää kehollisen ja motorisen ilmaisun kehittämisessä varhaisesta iästä lähtien. Fyysisellä ilmaisulla on monia etuja sekä fyysisellä ja älyllisellä tasolla että tunnetasolla. Sen lisäksi, että se edesauttaa musiikillista oppimista, se mahdollistaa sosiaalisten suhteiden kehittämisen luokkaryhmässä kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen keinoin. Se myös luo rentoa ja ei-kilpailevaa ilmapiiriä sekä kehittää lasten taiteellista makua ja luovuutta. Esihistoriallisista ajoista lähtien tanssi on ollut osa sivilisaatiota ja ihmisten jokapäiväistä elämää. Tanssi on ollut läsnä esimerkiksi monissa rituaaleissa ja metsästyksessä. Tästä on todisteita esihistoriallisesta maalauksissa.
Tanssin edut pienten lasten kasvatuksessa ovat moninaiset, ja voimme kuvata niitä seuraavien tasojen kautta:
- Fyysinen taso: tanssi ja rytmin seuraaminen auttavat kehittämään koordinaatiota ja kehonhallintaa.
- Kognitiivinen taso: tanssi kehittää muistia ja luovuutta.
- Sosiaalinen taso: tanssi edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja ryhmän jäsenten välistä yhteistyötä.
Psykologinen taso: tanssi lisää motivaatiota ja itsetuntoa ja tukee yksilön persoonallisuuden kehittymistä.
Lapset, jotka ovat tietoisia omasta kehostaan, kehittävät oman kehonsa keho kaavioita ja valmiuksiaan ilmaista itseään kehollisesti. Kehollisuuden avulla he pystyvät tutkimaan tilan ja sen siirtymän välistä suhdetta ja tulevat täten tietoiseksi maailmasta, jossa he elävät. Nykyään tietotekniikasta on tulossa yhä tärkeämpi osa elämäämme. Espanjan opetus laissa luodaan kompetenssiperustainen lähestymistapa oppimiseen. Kompetenssi voidaan määritellä kyvyksi suorittaa toimintoja ja ratkaista ongelmia tehokkaasti ja soveltaa kunkin kasvatus- ja opetus vaiheen sisältöä. Digitaalinen kompetenssi edellyttää luovaa, kriittistä ja itsevarmaa tieto- ja viestintäteknologian käyttöä työhön, työllistettävyyteen, oppimiseen, vapaa-ajan käyttöön sekä yhteiskunnan osallisuuteen ja osallistumiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tehtävän kuvaus
Tehtävässä käytämme ohjelmoitavaa, Bee-Bot-nimistä lattia robottia, joka on suunniteltu käytettäväksi etenkin varhaiskasvatuksessa. Robotin avulla oppilas pääsee harjoittelemaan ohjaavan kielen käyttämistä ja kerryttämään ohjelmointitaitojaan.
Tehtävän valmistelu
A) Jäljittelevä koreografia: koreografian luominen ja suunnittelu opettajan toimesta: Opettajan tulee ensin suunnitella koreografia, jonka hän sitten opettaa oppilaille, jotta he voivat jäljitellä sitä.
B) Ohjelmoitu koreografia: oppilaiden toteuttaman koreografian luominen ja ohjelmointi: koreografioita, jotka lapset voivat ohjelmoida vapaasti. Opettajan tulee valmistella tehtävän ensimmäinen osa (A) oppilaiden ikä huomioon ottaen. Toista osaa (B) varten on valmisteltava 2–3 musiikkikappaletta.
Tehtävän ratkaisu
Tehtävän kehittäminen · Osallistuminen. Ensin lämmitellään/verrytellään: - Muista ohjeet (eteen, taakse, vasemmalle, oikealle), kun lapset liikkuvat tilassa. - Suositeltava kappale, my body in movement, jolla kehitämme oppilaiden lateraalisuutta: https://www.youtube.com/watch?v=4S7_nTdC_RU&ab_chann el=C.L.V. - Pelaa Bee-Botilla ja ohjelmoi nämä ohjeet. Lautaa voidaan hyödyntää käytön helpottamiseksi.
· Ehdotuksen kuvaus. Haetaan lasten motivaatiota ja kiinnostusta tehtävää kohtaan. Opettaja suorittaa seuraavat toiminnot. i. Soita valittu kappale. Oppilaat pääsevät liikkumaan vapaasti luokkahuoneessa ja huomaamattaan he sisäistävät kappaleen. ii. Opettaja opettaa komennot oppilaille sanellen niitä pikkuhiljaa samalla kun oppilaat ohjelmoivat niitä robottiin. iii. Musiikki soi, ja kun opettaja ilmaisee lähtö komennon GO!, oppilaat napauttavat vihreää painiketta (GO) ja Bee-Botit alkavat tanssia.
iv. Bee-Bottien tanssi toistetaan, mutta tällä kertaa lapset tanssivat myös aiemmin ohjelmoimiensa ohjeiden mukaan. v. Lopuksi oppilaat esittävät oman koreografiansa. Tämä toiminta voidaan toteuttaa ryhmissä tai yksittäin riippuen käytettävissä olevien Bee-Bottien määrästä.
Esittelyvideo löytyy täältä:
Tehtävän tehostaminen
Jos opettaja haluaa tehdä tehtävästä haastavamman, voidaan koreografiaa monimutkaistaa käyttämällä useita Bee-Botteja. Materiaali on suunniteltu helpottamaan oppilaiden osallistumista ja tehtävän toistettavuutta. Alta löydät ehdotuksia esitellyn perustehtävän tehostamiseksi: Voimme aloittaa vapailla dramatisoin neilla, laulamalla kappaleen ryhmänä ja liikkumalla rytmiin sopivalla tavalla samalla, kun myös Bee-Botit liikkuvat. Dramatisoitu Vissa kappaleissa tulee olla juonellisia elementtejä. Dramatisointi on hyödyllistä koko ryhmälle. Luokka voidaan myös jakaa dialogin tai performanssin keinoin kahteen ryhmään. Oppilaat voivat toimia pareittain niin, että osa heistä laulaa, ja toiset näyttelevät. Toinen mahdollisuus on, että puolet luokasta voi liikkua kehollaan, ja muut voivat aktivoida robottien liikkeitä. Dramatisoinnin tavoitteena on yksilöiden kokemuksia ja soitettavien kappaleiden kerronnallisuutta hyödyntämällä herättää oppilaiden kiinnostus. Yhdistämme kappaleen oppilaiden Bee-Botiin ohjelmoimaan ohjeisiin.
The knowledge test
Kuinka monta tunnistetta Bee-Botilla on?
Kuinka monta senttimetriä Bee-Bot liikkuu kullakin komennolla?
Kääntyessään robotti pyörii…
Erityisoppilaille
Tämä tehtävä voidaan mukauttaa erityisopetusta tarvitseville oppilaille. Liikkumisvaikeuksista kärsivät oppilaat voivat keskittyä työpajan ensimmäiseen osaan. Toisessa osassa liikkeet voidaan sovittaa niin, että oppilaat pääsevät osallistumaan kykyjensä mukaan. Tehtävä pyritään aina pitämään oppilaille hauskana ja vapaamuotoisena, eikä se missään tapauksessa saa aiheuttaa stressiä.
Vaihtoehtoinen tehtävä
Työpajan suorittaminen
Eri kappaleita on käytetty auttamaan tilallisten ja ajallisten käsitteiden hahmottamisessa sekä esimerkiksi terveellisten tapojen ymmärtämisessä ja omaksumisessa. Kehollinen ilmaisu edesauttaa luomis- ja kommunikaatioprosessia, vuorovaikutusta ja sosiaalistumista sekä kehon tuntemista ja vuorovaikutusta tilan kanssa. Tulevaa työtä varten on suositeltavaa ottaa huomioon oppilaiden ikä- ja kehitystaso, tekstin teema ja merkityksellisyys, valitun kappaleen musiikilliset ominaisuudet (rytmi, melodia ja muoto) sekä se, mahdollistaako ympäristö musiikin äänittämisen tai sen esittämisen livenä.
Vinkkejä kappaleiden valintaan:Valinnassa tulee ottaa huomioon kohderyhmän ikä. Kappaleilla olisi syytä olla seuraavat ominaisuudet:- Eläväisiä melodioita duurissa.
- Liikkumaan kutsuvia kappaleita vahvalla rytmillä. Mikäli kappaleissa on hitaampia osia, voidaan oppilaita opettaa kanavoimaan heidän energiaansa.
- Jos musiikissa on sanat, voidaan siitä etsiä oppilaiden ikätasolle sopivaa sisältöä ja sanastoa.
- Motivoivia kappaleita, jotka saattavat olla oppilaille tuttuja (elokuvat, sarjakuvat, lasten keskuudessa suositut artistit jne.).
Viitteet
- Benitti, F. (2019). Exploring the educational potential of robotics in schools: A systematic review. Computers and Education, 58(3):978–988. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2011.10.006
- Kim, C., Kim, D., Yuan, J., Hill, R. B., Doshi, P., & Thai, C. N. (2015). Robotics to promote elementary education pre-service teachers' STEM engagement, learning, and teaching. Computers & Education, 91, 14-31.https://doi.org/10.1016/j.compedu.2015.08.005
- Verde Trabada, A. (2021) Expresión corporal y robótica en educación infantil, in [Robótica y tecnologías emergentes aplicadas a la innovación educativa: estudios y propuestas de actividad para educación infantil y educación especial. Dykinson: Madrid.
- https://www.dykinson.com/libros/robotica-y-tecnologias-emergentes-aplicadas-a-la-innovacion-educativa/9788413779928/