Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

ημίτονο και συνημίτονο οξείας γωνίας

Οδηγίες Στο δόμημα εμφανίζεται ένα όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ένα κτίριο. Το όχημα μετακινείται από το σημείο Μ, ενώ από το σημείο "σύρε" μεταβάλλουμε το ύψος του κτιρίου. Τέλος, από τους δρομείς "Κλίση σκάλας" και "Μήκος σκάλας" μεταβάλλουμε τη γωνία ω και το μήκος της σκάλας αντίστοιχα.

Τ4. Πυροσβεστικό όχημα

Ψηφιακό Σχολείο : Γ. Μαντζώλας - τροποποίηση & προσάρτηση ερωτήσεων: e-arsakeio

Δραστηριότητα

1ο ερώτημα A) Αν το μήκος της σκάλας είναι σταθερό, από τί εξαρτάται το ύψος που φτάνει κάθε φορά η σκάλα του πυροσβεστικού οχήματος; B) Αν το μήκος της σκάλας είναι 30m και μια ασφαλής ανάβαση στη σκάλα είναι όταν η γωνία ω είναι μεταξύ των 300 και 600, τότε εξετάστε το μικρότερο και το μεγαλύτερο ύψος που μπορούν να φτάσουν οι πυροσβέστες. 2ο ερώτημα Αν η κλίση της σκάλας παραμένει σταθερή, τότε τί πρέπει να συμβεί για να φτάσει η σκάλα ψηλότερα; 3ο ερώτημα Αν μια ασφαλής απόσταση του πυροσβεστικού οχήματος από το κτίριο είναι περίπου 20m και η σκάλα μπορεί να φτάσει έως 40m, τότε να βρείτε το μικρότερο και το μεγαλύτερο ύψος που μπορεί να φτάσει ένας  πυροσβέστης. 4ο ερώτημα A. Αν η γωνία ω είναι 300, τότε τί φαίνεται να ισχύει για τις τιμές που παίρνουν τα ζεύγη (KΛ, ΜΚ) για τις διάφορες τιμές του μήκους της σκάλας; B. Αν η γωνία ω είναι 600, τότε τί φαίνεται να ισχύει για τις τιμές που παίρνουν τα ζεύγη (MΛ, ΜΚ) για τις διάφορες τιμές του μήκους της σκάλας;
Τ.4.1. Πειραματισμός - Διαπιστώσεις Οδηγίες:  Στο δόμημα περιλαμβάνονται:
  • τα ορθογώνια τρίγωνα ΟΑΒ και ΟΣΡ τα οποία μεταβάλλονται από τα σημεία Β, Ρ και Σ.
  • Το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο καταγράφονται οι μετρήσεις των καθέτων πλευρών ΟΑ και ΑΒ και της υποτείνουσας ΟΒ.
Πειραματισμός - Διαπιστώσεις Σύρετε το σημείο Β κατά μήκος του τμήματος ΟΡ και παρατηρήστε τις στήλες D και Ε του πίνακα μετρήσεων.
  • Τί φαίνεται να ισχύει για τις τιμές των λόγων και ;
  • Πώς καλούνται τα ποσά, όπως τα μήκη των τμημάτων ΑΒ,ΟΒ και των τμημάτων ΟΑ και ΟΒ;
  • Προσπαθήστε τώρα να αλλάξετε τις τιμές των προηγούμενων λόγων. Ποιο μέγεθος φαίνεται να καθορίζει τις τιμές αυτών των λόγων;
  • Τί τιμές παίρνουν αυτοί οι λόγοι; Υπάρχει αιτιολόγηση για αυτό;

Ορισμός (ημω)

Ορισμός (ημω)
Ορίζουμε ως ημω (ημίτονο της γωνίας ω), το σταθερό λόγο της απέναντι κάθετης πλευράς από τη γωνία ω, προς την υποτείνουσα.

Δηλαδή:

Δηλαδή:

Ορισμός (συνω)

Ορισμός (συνω)