Més exemples i conjectura

Idees generals.
  • Es raonava en el treball que els tetràedres regulars i les piràmides regulars tenien sempre filcentre. Seran els únics? Veurem que no.
  • També es descartava de seguida amb alguns exemples la possibilitat que els tetràedres ortocèntrics tinguessin filcentre i a la recíproca. S'examinava com a exemple el tetràedre trirectangle de vèrtexs A=(1,1,0), B=(4,1,0), C=(1,4,0), D=(1,1,5) que té ortocentre, que no compleix la condició de suma d'arestes oposades iguals i que no té filcentre. Si ho voleu visualitzar podeu obrir l'applet compartit exemple filcentre 1 i poseu a la finestra algebraica aquests valors per als vèrtexs i veureu que el punt que es calcula (l'únic que equidista de quatre arestes) no equidista de les sis arestes i per tant no hi ha filcentre. Observeu-ho també gràficament: l'esfera que es dibuixa no és tangent a les sis arestes.
Exemples que s'estudiaven en el treball Suggerim per a examinar-los que torneu a obrir el fitxer compartit exemple filcentre 1, que penseu quins poden ser tres punts A, B, C del pla XY que determini "la base" horitzontal i els entreu a la finestra algebraica i que vegeu quin valor heu de posar a la variable sumaArestes. Així es calcularà el punt D i veureu en tots els casos que es tracta de tetràedres filcèntrics. Exemple 1. Un tetràedre que no és piràmide regular i té filcentre  Exemple 2: Una cara triangle rectangle Podeu treballar amb els mateixos vèrtexs A, B i C originals de l'applet compartit i només cal que hi canvieu el valor de la variable sumaArestes i feu que sigui sumaArestes=11 Exemple 3. El que hem treballat en l'apartat anterior per a mostrar els tetràedres filcèntrics. Es presentava com una piràmide no regular però amb algunes dades especials (cares triangles rectangles; parelles d'arestes de la mateixa longitud). Té filcentre, però no ortocentre. Exemple 4. piràmide no regular amb dues arestes de la mateixa longitud Exemple 5: Valors possibles: A(0,0,0), B(4,3,0), C(0,4,0), L'applet ja ens calcularà D(0.16, 3.63, 6.93) i farà visual que hi ha filcentre (1.22, 2.44, 4.33). Comentari del grup d'alumnes que van fer el treball: ...i per això feien la conjectura següent; Quan es feia el treball (any 1983) tampoc no vam trobar bibliografia per confirmar la caracterització dels tetràedres filcèntrics. Un temps després ja vam aconseguir la demostració i ara ja es pot trobar a la bibliografia [2].